Floare de pe Bărăgan

Actualitate

Concurenţii calificaţi pentru faza finală a Festivalului naţional de folclor „Ion Albeşteanu“

Concurenti Albesteanu

ediţia a XI-a, 22-23 septembrie 2016

În urma celor două preselecţii care au avut loc în datele de 23 iunie şi 11 august 2016 s-au calificat pentru faza finală a Festivalului naţional de folclor „Ion Albeşteanu“, ce se va desfăşura în perioada 22-23 septembrie la Slobozia, următorii concurenți:

01 Roxana Croitoru – 16 ani – Gorj

02 Nicoleta Gălățeanu – 16 ani – Tulcea

03 Alexandra Diana Dan – 16 ani – Suceava

04 Florin Mihalache – 22 ani – București

05 Coralia Maria Costea – 17 ani – Sibiu

06 Liliana Iustina Ursachi – 21 ani – Suceava

07 Ştefan Dănuţ Şerban – 17 ani – Prahova

08 Petru Rareş Enache – 18 ani – Dâmboviţa

09 Elena Iuliana Călin – 17 ani – Argeş

10 Gelica Gabriela Vladu – 20 ani – Olt

11 Silvia Mihaela Bordeianu – 20 ani – Bacău

12 Simona Alexandru – 23 ani – Teleorman

13 Mihaela Daju – 20 ani – Gorj

14 Cosmin Scheanu – 32 ani – Olt

15 Ionuţ Cocoş – 20 ani – Ialomiţa

Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“ la Festivalul Internaţional de Folclor de la Veles – Macedonia

Ansamblul ''Doina Baraganului'' 1În perioada 5-10 iulie 2016 ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“ a participat la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor de la Veles – Macedonia. Ansamblul din Slobozia a evoluat alături de grupuri folclorice din Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Polonia, Turcia, Grecia, Macedonia, Mexic, Australia.

Programul festivalului a cuprins întâlniri cu oficialităţile locale, parade ale portului popular, cursuri de dans, spectacole folclorice.

17 iunie 2016, Făcăeni – Festivalul Judeţean de Folclor „Zărzărică, zărzărea“, ediția XXIV

 Trofeul festivalului - Ionut Cocos - Vladeni

Festivalul judeţean de folclor „Zărzărică, zărzărea“ organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi-a încheiat vineri, 17 iunie 2016, cea de-a XXIV-a ediţie, printr-un spectacol-concurs desfăşurat în localitatea Făcăeni.
Au participat interpreţi şi formaţii artistice din localităţile Albeşti, Borduşani, Căzăneşti, Ciochina, Coşereni, Făcăeni, Gura Ialomiţei, Giurgeni, Jilavele, Luciu, Malu, Mihail Kogălniceanu, Orboeşti, Reviga, Săveni, Sudiţi, Slobozia, Sfântu Gheorghe, Ţăndărei, Vlădeni.
Jurizarea s-a făcut pe cele cinci secţiuni ale festivalului: solişti vocali, secţiune instrumentală, grupuri vocale, dansuri populare, grupuri folclorice tradiţionale şi ansambluri folclorice, acordându-se următoarele premii.
Festivalul s-a încheiat cu un spectacol oferit de ansamblul folcloric „Mugurelul“ din Reviga (câştigătorul ediţiei XXIII), orchestra „Doina Bărăganului” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi soliştii Adrian Măcianu şi Nicoleta Rădinciuc Vlad.

9–12 iunie 2016 – Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, ediția XIX

DSC_5820_1-1024x1546

În perioada 9-12 iunie 2016, judeţul Ialomiţa a fost gazda celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, o manifestare devenită tradiţională, cunoscută şi apreciată pe plan internaţional, fiind inclusă în calendarul CIOFF.

Şi în acest an evenimentul a reunit sub semnul artei, tradiţiile atât de variate şi frumoase ale Europei. Cele patru zile de festival au inclus în program spectacole folclorice, întâlniri ale delegaţiilor grupurilor din străinătate cu oficialităţile judeţului, municipiului Slobozia şi localităţilor gazdă, vizitarea obiectivelor turistice ialomiţene.

Oaspeţii din acest an au fost ansamblurile folclorice „Upite“ din Letonia, „Oro“ din Serbia, „Trembita“ din Ucraina, „Keramicar“ din Macedonia, „Kapantsi“ şi „Dobrudja“ din Bulgaria. Folclorul ialomiţean şi românesc a fost reprezentat de ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“ şi alte grupuri folclorice, ansambluri şi artişti amatori din localităţile gazdă.

Sunetele muzicii, virtuozitatea dansurilor, culoarea portului popular prezentat de participanţi au impresionat publicul ialomiţean, cald şi receptiv, fiecare ansamblu încercând şi reuşind în mod remarcabil să aducă bogăţiile spiritualităţii folclorice a poporului pe care îl reprezintă.

Localităţile ialomiţene care au fost gazdele ediţiei din acest an au fost Săveni, Căzăneşti, Făcăeni, Sudiţi, Giurgeni, Reviga, Gura Ialomiţei, Andrăşeşti, Gârbovi, Slobozia Nouă şi Slobozia. Oaspeţii din străinătate au fost primiţi pretutindeni cu ospitalitate şi bucurie de ialomiţeni.

Spectacolul de la Slobozia a fost precedat de o grandioasă paradă a cântecului şi dansului popular pe străzile oraşului, fiind răsplătită generos cu aplauze de public.

Festivalul „Floare de pe Bărăgan“ a demonstrat şi în acest an că folclorul, acest tezaur inestimabil de cântec, dans şi port popular reprezintă o importantă punte de legătură între popoare.

25 mai 2016 – emisiunea „O dată-n viaţă“, TVR

Ansamblul „Doina Bărăganului“ al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa a fost prezent în data de 25 mai 2016 pe platourile TVR la emisiunea „O dată-n viaţă“. Este a doua invitaţie pe care o primeşte ansamblul ialomiţean la această emisiune – concurs de divertisment cu teme din zona cântecului şi dansului popular.

La acest spectacol care se bucură de un succes deosebit la publicul iubitor de folclor au fost invitaţi soliştii Gheorghe Turda, care a fost susţinut de ansamblul folcloric naţional „Transilvania“ şi Ileana Pădure – susţinută de ansamblul folcloric „Doina Bărăganului“.

Pe lângă repertoriul propriu cei doi solişti au interpretat şi câteva piese din alte zone folclorice ale ţării şi au dansat şi jocuri din zona pe care o reprezintă.

Orchestra Doina Bărăganului la emisiunea O dată în viață

Save

Save

Save

Save

Save